Uitgeverij en Clusteruitgeverij Buitenzorg

Historische boeken

Zij die moesten vluchten
 10 mei 1940

 

Dit boek brengt de lezer terug naar een bijna vergeten stuk geschiedenis. Door een toevallige ontmoeting met een vroegere inwoner van Nijkerk, die foto’s liet zien van zijn gehavende stad, en de vondst van een herinneringsboek van een Nijkerker jongen, verrnam de auteur van een omvangrijke evacuatie aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Ongeveer 24.000 mensen, die woonden in het gebied van Nijkerk tot Barneveld en alle tussenliggende plaatsjes, moesten op 10 mei 1940 huis en haard verlaten. Zij werden opgevangen in Harderwijk, Ermelo/Nunspeet en Putten. In dit boek is het herinneringsboek van de jongen uit Nijkerk gedeeltelijk weergegeven, aangevuld met allerlei gegevens uit andere bronnen. Maar vooral zijn hier de getuigenverslagen verzameld van bewoners van Nijkerk, Barneveld, Harderwijk, Ermelo en Putten, die de gebeurtenissen persoonlijk hebben meegemaakt.

Zij die moesten vluchten,

door Wim Buitenhuis.

ISBN: 9789491670138

Geschiedenis van de Harderwijker gasfabriek

 

Van 1857 tot 1957 stond er in Harderwijk een gasfabriek, voor gaswinning uit steenkool. 
Meer dan een eeuw bepaalde de markante gashouwer het stadsbeeld. 

De markante gashouder werd in de jaren zeventig gesloopt. Tot halverwege de negentiende eeuw was het vooral 's nachts donker op straat. Gas werd in toenemende mate gebruikt voor straatverlichting en later ook voor binnenverlichting en voor verwarming. 

De samensteller is in de gemeente archieven en in de digitale krantenarchieven gedoken en maakt dit stukje vergeten geschiedenis voor groot publiek toegankelijk. Op de plek waar ooit de gasfabriek stond, staat nu het nieuwe gemeentehuis: het Huis van de Stad.
 

Geschiedenis van de Harderwijker gasfabriek,

door Wim Buitenhuis     

ISBN: 9789491670244.

 

 

Opvang Belgische vluchtelingen

 

Wim Buitenhuis, historicus en auteur van Zij die moesten vluchten, 1940 – 1945 neemt de lezer opnieuw mee terug de tijd in. Een veelbewogen tijd komt tot leven in dit prachtige verzamelwerk.

Een eeuw geleden, tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchten vele Belgen burgers en militairen naar het noorden. Zij kwamen op diverse plaatsen in Nederland terecht, waaronder Harderwijk.

Hoe reageerden men op deze vluchtelingen? Wat werd er besproken in de gemeenteraad? In januari 1916 werd Nederland ook nog getroffen door de stormvloed in de Zuiderzee. Dit zijn verrassend boeken geworden vol reacties en bespiegelingen van de raadsleden, journalisten en enkele (ex-)burgers met veel authentieke krantenberichten en foto’s.

Opvang Belgische vluchtelingen,

door Wim Buitenuis.

ISBN: 9789491670220

 

Opvang Belgische vluchtelingen,
deel twee.

 

In 1914 vluchtten vele Belgen, zowel burgers als militairen, naar het noorden.

Zij kwamen op diverse plaatsen terecht in Nederland, waaronder Harderwijk.

 

Het heeft jarenlang letterlijk en figuurlijk vele voeten in aarde gehad in het opvangkamp.

Wat nog minder bekend is, is het feit dat nadat de Belgen na jaren waren teruggekeerd, hun plaats werd ingenomen door duizenden krijgsgevangen uit vele landen.

Pas eind 1921 waren deze kampen verlaten.

 

Opnieuw een verrassend boek na gedegen onderzoek van Wim Buitenhuis, vol met reacties, bespiegelingen, krantenberichten en oude foto’s. NB Wim Buitenhuis haalde met zijn eerste boek het landelijke nieuws in diverse grote kranten en er werden twee documentaires over gemaakt door TV Gelderland, waaronder een kerstspecial.

 

 

Opvang Belgische vluchtelingen, deel 2,

 

door Wim Buitenhuis

 

9789491670282